Shura Lipovsky & The Klezmer Society

The Klezmer Society, Nederlands toonaangevende klezmerband nodigt  zangeres Shura Lipovsky uit. Shura Lipovsky doet de Jiddische en Ladino cultuur herleven en is daarin wereldwijd een sleutelfiguur. The Klezmer Society brengt samen met deze internationaal gerenommeerd vertolkster van het Jiddische lied een bezield programma met meeslepende en indringende liederen, die het hart van 
de joodse cultuur raken.

Shura Lipovsky zingt in dit programma traditionele liederen uit de Sefardische en  Jiddische cultuur, beide minderheidsculturen binnen het jodendom. Het Sefardische  lied Hamisha Asar bijvoorbeeld, is afkomstig uit het voormalig Joegoslavië. Dit lied wordt in het Judeo-Epspagnol gezongen, de taal van de Sefardiem. Deze rijke Sefardische cultuur heeft zich na de inquisitie in Spanje verder door Europa verspreid. Vooral in Sarajevo vonden de vluchtelingen een veilige haven. Hier konden ze hun eigen rijke cultuur in alle vrijheid vieren, evenals in Amsterdam. 

The Klezmer Society voelt zich samen  met Shura Lipovsky als een vis in het water in dit nieuwe programma. De  musici omarmen de Jiddische liederen -en die van de Sefardische cultuur- als hun eigen verloren kinderen. Ze nemen het publiek mee in hun wereld: een wereld die veel verder gaat dan de muziek alleen.

Het bekende Jiddische lied Sapozkelekh bijvoorbeeld, bezingt de liefde en het verlangen om bij elkaar te zijn. Het is een zeldzaam, Jiddisch, poëtisch lied, wat gaat over een mens die zelfs zijn laarzen zou verkopen om bij zijn geliefde te kunnen zijn. Verder klinken er ook prachtige oude instrumentale klezmer stukken,afgewisseld met nieuwe eigen composities, in de traditionele klezmerstijl.