Dansen op de brug van Avignon

Een schoolvoorstelling gebaseerd op het gelijknamige boek van Ida Vos 

Rosa de Jong droomt tegenwoordig overdag. Vroeger, toen het nog geen oorlog was en ze nog gewoon naar school mocht, droomde ze alleen maar ’s nachts. Maar nu is er zo veel verboden dat ze helemaal nergens meer zin in heeft. Joden mogen niet fietsen, niet zwemmen, niet in de tram, niet naar de bibliotheek… Ze heeft geen zin om buiten te spelen of om viool te spelen, terwijl dat ooit haar liefste bezigheid was. Misschien kunnen ze vluchten naar Frankrijk, waar het veilig is. 

In deze nieuwe muziekvertelvoorstelling vertelt violist Bert Vos samen met The Klezmer Society het verhaal Dansen op de Brug van Avignon, geschreven door Bert’s moeder, de Joodse schrijfster Ida Vos. Dit populaire en bekroonde jeugdboek belicht de Tweede Wereldoorlog op een begrijpelijke en heel persoonlijke manier. De voorstelling is gebaseerd op werkelijk gebeurde gebeurtenissen. Er wordt nadrukkelijk en indringend een link gelegd met het hier en nu. Hoe voelt het als je heel langzaam en heel subtiel wordt buitengesloten? Wanneer realiseer je je dat er iets mis is en wat kan je dan vervolgens doen? Is vluchten een optie?

De speciaal voor deze voorstelling gecomponeerde klezmermuziek versterkt de spannende verhaallijn met verassende muziek en soundbites.

  • Bert Vos – verteller, zang, viool
  • Iefke Wang – viool, slagwerk
  • Erica Roozendaal – accordeon, dromer
  • Regie: Natascha van Weezel en Eric Borrias