Over ons

Spontaniteit en echtheid

Een melodie zal nooit twee keer hetzelfde klinken bij The Klezmer Society. De schat aan variaties en versieringen is eindeloos en de musici stimuleren elkaar om samen te ontdekken hoe de muziek hier en nu zal klinken.

Geen arrangementen en kant en klare oplossingen, maar spontaniteit en echtheid vormen het cement van dit hechte ensemble.

Spannende eigen composities worden op een geraffineerde manier gecombineerd met de beeldschone melodieën uit de shtetls: de Joodse  Anatevka-dorpjes uit het oude Oost-Europa. In haar 10-jarig bestaan, boekte het ensemble grote successen op binnen- en buitenlandse concertpodia.

 

CheeseWorks-0073 (Groot)
CheeseWorks-0027 (Groot)

Jiddischer kan niet

Bij The Klezmer Society trekken heimwee en geluk samen op. Het resultaat is een diepgaande en feestelijke muziek. Het leven als grootste goed, Jiddischer kan je het niet krijgen!

Het ensemble voelt de plezierige noodzaak om dit alles te delen met het publiek. Wat ons betreft horen publiek en ensemble onlosmakelijk bij elkaar.

Gedurende  meer dan 13 jaar, is er een betrokken klezmer-society ontstaan, waarin toehoorders en musici één zijn geworden.

 

Brug tussen verleden en heden

The Klezmer Society presenteert diepgaande en tegelijkertijd feestelijke programma’s, met een link naar het verleden en het heden. Als een belangrijke Amsterdamse boom gekapt wordt, componeert en speelt de band een paar maanden later ‘the Anne Frank Tree’, met een live intro gespeeld op het carillon van de Westerkerk.

Toen de vader van violist Bert Vos overleed, volgde de compositie ‘Sam’s Forshpil’. Erica Roozendaal schreef Ibernitsn, een muziekstuk gemaakt van gerecycled muzikaal materiaal. We vierden samen met Syrishe vluchtelingen in Zaandam de Joodse en Arabische muziek en tijdens Rosh Hashana speelden we meerdere malen een nieuwjaarsconcert.

 

CheeseWorks-0021 (Groot)

Universele thema's verklankt

Een optreden van The Klezmer Society lijkt op het eerste gezicht misschien een onderdompeling in een andere wereld. Maar, wanneer je je ogen sluit en je waant in een oud Joods dorpje, dan kom je er achter dat die en onze wereld minder van elkaar verschillen dan je misschien zou denken.

Liefde, vreugde, pijn, verdriet: het zijn universele thema’s die allemaal door The Klezmer Society verklankt worden. De stukken worden omkleed met prachtige en soms (naar goed Joods gebruik) grappige teksten. Het ensemble heeft een enorme drive om dit alles te delen met het publiek.

Stichting Shtetl

The Klezmer Society wordt ondersteund door Stichting Shtetl. Stichting Shtetl onderschrijft de Governance Code Cultuur.

  • Voorzitter: Bert Vos (violist en bandleider The Klezmer Society)
  • Secretaris: Manon Veenendaal (directeur Nationaal Muziekinstrumentenfonds)
  • Penningmeester: Mirjam van Praag (voorzitter College van het Bestuur, Vrije Universiteit A’dam)